Pimentón paprika täisnimi on Pimentón de la Vera - just la Vera nimelises Hispaania piirkonnas seda suitsumaitselist paprikapulbrit valmistatakse. Tegelikult valmistatakse pimentóni tšillikaunadest - mahedat (sweet/dulce) versiooni pikakaunalistest mahedatest tšillidest ja tulist (hot/picante)
cascabel tšillidest; lisaks on veel olemas mõrkjasmagus (bittersweet/agridulce) versioon. Tšillikaunu suitsutatakse aeglaselt tammepuidusütel, siis jahvatatakse pulbriks. Enamik pimentónist läheb kuulsate hispaania
chorizo-vorstide valmistamiseks. Mahedat pimentóni võib lisada kartulitele, riisile ja kalaroogadele. Magusmõrkjat pimentóni võib lisada suitsulihatoodetele, ulukiliharoogadele, oaroogadele, hautistele. Tulist pimentóni võib lisada talvistele suppidele, chorizole, Galiitsia pulpo-nimelisele roale, mis valmistatakse kaheksajalast (kaheksajalg keedetakse ja lõigatakse viiludeks, siis piserdatakse oliiviõli, soola ja pimentóniga.) On olemas kartuliroogi, mille valmistamiseks läheb vaja kõiki kolme pimentóni.